JOHN LEGEND: AZ R&B ÚJ ÉLŐ LEGENDÁJA

Nevezhetjük sorsnak, végzetnek vagy épp elhivatottságnak, mégis tény, hogy néhány ember valóban arra született, hogy zenéljen és énekeljen. Ha megkérdezünk bárkit a zeneipar legendái közül, számos variációt hallunk majd azzal kapcsolatban, hogy a zene mindig is a művészek legtermészetesebb kifejező eszköze volt.

A zenei élet legújabb - szó szerint - "legendája" John Legend, aki 5-6 éves korától várta, hogy felfedezzék. Most megtörtént, hisz 8 Grammy-jelölésből hármat meg is nyert (Legjobb új művész, Legjobb férfi R&B-produkció, Legjobb R&B-album), ráadásul már nemcsak hazájában, hanem Európában is elismerik tehetségét és munkáját. "Get Lifted" című fantasztikus albuma pedig már Magyarországon is kapható, rajta többek között az "Ordinary People" című R&B-remekművel!

"Néztem Michael Jacksont a tévében, és elképzeltem, hogy én is meg tudom csinálni mindazt, amit ő." John Legend (igazi nevén John Stephens) élete - amióta az eszét tudja - mindig is a zene körül forgott, és most, huszonegynéhány évvel később a kiemelkedően tehetséges énekes, dalszerző, zenész, szervező és producer beteljesítette gyermekkori álmait és ambícióit.

JOHN LEGEND VIDEOKLIPEK
Ordinary People > Windows Media | Real Audio | QuickTime
Used To Love U > Windows Media | Real Audio | QuickTime
So High > Windows Media | Real Audio | QuickTime

Johnnak nagyon fontosak a családi gyökerek, zenei indíttatását is onnan hozta. "Volt otthon zongoránk, így már nagyon korán megtanultam játszani. 8 vagy 9 éves koromban a helyi templom kórusában zongoráztam. A nagymamámtól rengeteg gospel dalt tanultam, és a klasszikus zenei órák és a templomkórusban való éneklés is segítettek a fejlődésben.

Tinédzser korában a gospeltől a rádió felé fordult, és Jodeci, Boyz II Men, LL Cool J és MC Hammer lettek új kedvencei. Nyilvánvaló zenei tehetsége mellett John jelentkezett a Pennsylvaniai Egyetemre, irodalom szakra. Tanulmányai és nappali állásai mellett, melyekre a megélhetéshez szüksége volt, gyakorlatilag minden ébren töltött óráját zenéléssel töltötte; dalokat írt, CD-ket vett fel kis főiskolai a cappella zenei együttesével, tehetségkutató versenyeken szerepelt szólóénekesként, és a helyi templom kórusát vezette.

A kilencvenes évek végétől gyakran lépett fel olyan amerikai r&b előadókkal egy színpadon, mint Musiq, Jaheim, Amel Larrieux, Glenn Lewis és Floetry. John kis lépésekben, de folyamatosan haladt álmai megvalósítása felé, ám a türelem meghozta gyümölcsét. Főiskolai szobatársa, Devo Harris találkozott unokatestvérével, Kanye Westtel, aki többek között Jay-Z és Scarface producere volt. Először kisebb munkákon dolgoztak együtt egy-egy dal erejéig, később azonban egyre több közös projektjük volt. 2002 végén 2 tracket írtak a "College Dropout" albumra, 2003-ban pedig a többszörös platinalemezes énekesnő, Alicia Keys albumának "You Don't Know My Name" című dalához kölcsönözte hangját Legend. Egyre több művész lemezén jelent meg a neve közreműködőként Kanye West remixeitől kezdve ("If I Ain't Got You") Jay-Z ("The Black Album") és a Black Eyed Peas ("Elephunk") korongjain át.

2003 végén elsőként szegődött Kanye West saját cégéhez, a KonMan Entertainmenthez, melyet hamarosan szerződés követett a Columbia Records kiadóval is. John nekilátott a dalválogatásnak, melyeket a hosszú évek alatt írt. Közel 40 dalt választott ki, melyek közül egy tucaton együtt kezdtek el dolgozni Westtel. "Tudtam, hogy ez az album meghatározó lesz a további zenei karrierem szempontjából."

Az album: "Get Lifted"

A Columbia Recordsnál megjelent "Get Lifted" című debütáló albumával Legend nagyszerűen demonstrálja, hogy a klasszikus soul zene vibrálása kiváló párost alkot a 21. századi hip-hop egyedi "ízével". A "Get Lifted"-en megtalálhatóak mind a hagyományos R&B stílusú romantikus darabok, mind az "utcai" pimasz dalok; Marvin Gaye érzékisége, Stevie Wonder őszintesége, valamint Snoop Dogg szókimondósága és Kanye West szellemessége egyesül benne. John Legend művészként leginkább mégis saját maga, különleges tehetséggel és egyedi érzékenységgel megáldva.

Az "Ordinary People" egyike az utolsó daloknak, melyen John 2004 nyarán dolgozott; produceri feladatait Kanye West látta el, aki az album számos trackjénél volt társszerző és producer. A John egyszerű, tiszta zongorakíséretével felvett dal a szerző szerint "élmények gyűjteménye". A szerelemről szól, nem mint fantáziálás vagy tündérmese, hanem két ember között lévő valódi érzések.

A "Used To Love U", az első kislemez (társszerző és producer Kanye West) egy ütős hip-hop ütem egy kis latin beütéssel, érzelmes melódiával és gyönyörű vokállal; különböző stílusjegyek nagyszerű kombinációja. Közreműködnek benne a Black Eyed Peas fúvósai és gitárosa, így egy kicsit az ő hangzásuk is visszaköszön a dalban.

Olyan zenészek segítették John Legend munkáját a "Get Lifted" című album elkészülésében, mint a már említett Kanye West, továbbá Dave Tozer, Devo Harris és a Black Eyed Peasből Will.I.Am. A közös munka eredménye pedig egy széles skálán mozgó anyag lett kezdve a "Live It Up"-pal, melynek központjában egy személyes vallomás áll, miszerint a kemény munka és az áldozatok végül kifizetődnek, egészen a gondolatébresztő "Refuge (When It's Cold Outside)"-ig, mely egy Lauryn Hillre emlékeztető, múltat idéző ballada.

Az évek alatt összegyűjtött impozáns névsor mellett (együtt dolgozott többek között olyan sztárokkal, mint Alicia Keys, Janet Jackson, Talib Kweli, Jay-Z, Britney Spears, Eve, Common vagy a Black Eyed Peas) John különösen büszke "Everything Is Everything" című saját szerzeményére, mely szerepel a többszörös platinalemezzé vált "The Miseducation of Lauryn Hill" című albumon. "Egy barátja segítségével bementem abba a stúdióba, ahol Lauryn épp ezen a lemezen dolgozott, és felénekeltem neki egy pár dalt, az említett tracket például zongorakísérettel. Még mindig nagyon büszke vagyok rá, hisz ez volt az első komoly album, melyen szerepeltem" - meséli Legend.

A nagy példaképei mellett (Lauryn Hill, Stevie Wonder, Aretha Franklin, Curtis Mayfield és számos gospelénekes), akik nyilvánvalóan befolyásolták zenei ízlését, John Legend egy meglepően új hangzást keltett életre, mely csak rá jellemző. Ezt a "She Don't Have To Know" és a "#1" című trackekben hallhatjuk is, melyekben a hűtlenség örök témáját boncolgatja az énekes. Az utóbbiról John mosolyogva mondja: "Lefogadom, hogy ezt fiús dalnak titulálja majd mindenki. Egy picit burkoltan arról szól, hogy tudom, hogy nem voltam hűséges, de férfi vagyok, mit vársz tőlem? Sok hagyományos r&b nótában nincs meg az a szellemesség és pimaszság, ami a hip-hopban felfedezhető, és ez az, amit bele akartam csempészni a zenémbe."

Szexis dalnak ott van a könnyed "Let's Get Lifted" és a vérpezsdítő "So High", továbbá magánéleti ihletésű dalai is megtalálhatóak az albumon. Ilyen a "Johnny's Gotta Go", melyben az ohiói Springfieldből Philadelphiába költözését örökíti meg, valamint az érzelmes családi dal, az "It Don't Have To Change (The Family Song)", melyben csaknem az egész családja vele énekel.


"Get Lifted" tracklista

1. Prelude
2. Let's Get Lifted
3. Used To Love U
4. Alright
5. She Don't Have To Know
6. Number One
7. I Can Change
8. Ordinary People
9. Stay With You
10. Let's Get Lifted Again
11. So High
12. Refuge (When It's Cold Outside)
13. It Don't Have To Change
14. Live It Up


LETÖLTÉS: JOHN LEGEND-SAJTÓFOTÓK


Kattints a fotókra a nagy felbontású képekért!© 2006 SONY BMG Music Hungary | John legend weboldal | Leiratkozás a hírlevélről

powered by lightmedia | info@lightmedia.hu | www.lightmedia.hu