TÖRTÉNELMET ÍRTAK A DIXIE CHICKS-LÁNYOK
5 GRAMMY-JELÖLÉSBŐL 5 ELNYERT GRAMMY-DÍJ!

A közelmúltban megrendezett 49. Grammy-díjátadó abszolút, mindent vivő nyertese kétségkívül az amerikai Dixie Chicks együttes. A három gyönyörű énekesnőből álló formációt 5 kategóriában jelölték, és a díjátadón élőben is fellépő fantasztikus trió 5 Grammy-díjat nyert az alábbi kategóriákban:

 • Az év felvétele (Not Ready to Make Nice)
 • Az év lemeze (Taking the Long Way)
 • Az év dala (Not Ready to Make Nice)
 • Legjobb country előadás (Not Ready to Make Nice)
 • Legjobb country lemez (Taking the Long Way)

A GRAMMY-DÍJAS ÚJ LEMEZ

A Dixie Chicks "Taking The Long Way" című albuma a megjelenésekor #1 pozícióban debütált a Billboard magazin Top 200-as listáján Amerikában. A pop- és rockzene határán levő stílust játszó csapat 3 hölgytagja gyönyörűbb, mint valaha, és sokkal több hangsúlyt fektetnek stylistjuk munkájára és a legújabb divatra, mint előző albumaikon.

Az együttes három korábbi lemezét szintén jól fogadta a közönség, hiszen a kulcsfontosságú piacokon (Kanada, Egyesült Királyság, Írország, Németország, Ausztrália, Új-Zéland) a Top 5-be, számos európai országban (Svájc, Ausztria, Hollandia, Svédország, Norvégia) pedig a Top 15-be jutottak az albumlistán.

Azzal, hogy a "Taking The Long Way" címet viselő album az első héten megszerezte az amerikai Top 200 első helyét 525 ezer eladott példánnyal, a Dixie Chicks a slágerlisták történetében az első olyan női együttes, amely összesen három #1 debütálást tudhat a magáénak. Ezzel a saját rekordjukat döntötték meg a lányok, melyet 2002-ben állítottak fel, amikor legutóbbi stúdióalbumuk, a "Home" az első helyen kezdett. Az új lemez - az USA-n kívül - Kanadában az első, Ausztráliában pedig a második helyezést érte el az albumlistán.

A "Taking The Long Way" épp akkor jelent meg, amikor a Dixie Chicks körül óriási "médiafelhajtás" volt: a Time magazin címlapján szerepeltek, 5 részes interjúsorozatot készítettek velük, több vezető tévécsatorna hívta őket műsorába, köztük Larry King is! Az album sikere a Rolling Stone magazin szerint talán abban keresendő, hogy a klasszikus rock mélységét és őrületét kifejezve a trió hű marad texasi gyökereihez is. Az Entertainment Weekly "A" kategóriájúnak titulálta a lemezt, mondván, hogy "sem a zene, sem a szöveg terén nem hátráltak meg a lányok, sőt még inkább Dixie Chicks-stílusban készítették el az anyagot. Natalie Maines még szenvedélyesebb, ami a 'Taking the Long Way' hangulatát intimmé és személyessé teszi." A The New York Times szerint "ez egy olyan album, amelyben mindenki talál kedvére valót: a régi rajongók is, akik azt hitték, az együttes az ő fiatalkorukban volt a csúcson, és a legifjabb csodálók is, akik kíváncsian szemlélhetik, hogy a 3 lány zenéje hogyan tágítja ki a country stílus határait."

A rekordokat döntő, slágerlistákat ostromló csapat több mint 10 millió eladott példánnyal összesen 39 arany-, platina- és multiplatina-lemez tulajdonosa, sőt mára már a kétszeres gyémánt státuszt is kivívták maguknak, ami nemcsak a country alapú zene miatt kiemelkedő eredmény, hanem azért is, mert mindez egy lánycsapatnak sikerült.

Aktuális eredmények világszerte:

 • USA: a Grammy hetében megduplázódtak az eladások, a dupla platinalemez jelenleg #72 az albumlistán
 • Kanada: a tripla platinalemez #32
 • Németország: az Amazon listáján #3
 • Svájc: #2 az iTunes listán, részben köszönhetően a "Not Ready to Make Nice" rádiós játszásának.
 • Svédország: #67. az album, a daljátszás hónapok óta folyamatos!
 • Ausztrália: a dupla platina korongot újra hirdetik, jelenleg #51
 • Japánban eladták az összes készleten levő Dixie Chicks-lemezt!
 • Jelenleg 850.000 eladott példánynál jár a hölgytrió új lemeze, ami a 2002-es "Home" rekordeladását közelíti meg ezzel.

ZENE
Az új Dixie Chicks-album 14 dalának szerzői/társszerzői maguk a tagok (Natalie Maines, Martie Seidel és Emily Robinson), a lemez producere pedig Rick Rubin (Johnny Cash, Neil Diamond, Red Hot Chili Peppers, RUN-D.M.C.). A "Taking the Long Way" zeneileg nagyon gazdag, mély gondolatokkal teli, igazán gyönyörű album. Az album első kislemezdala, a "Not Ready to Make Nice" 3 kategóriában is nyert Grammy díjat.

BELEHALLGATÁS
DIXIE CHICKS - Not Ready to Make Nice

Az év felvétele
Az év dala
Legjobb country előadás

POLITIKA
3 éve a Dixie Chicks Bush-ellenes nézetei miatt belekeveredett az amerikai politikába, ami semmiképp nem tett jót karrierjüknek. 2003. március 10-én történt, hogy az egyik tag, Natalie Maines egy koncerten azt mondta, hogy szégyellik magukat, amiért ugyanabból az államból, Texasból származnak, mint az Egyesült Államok elnöke. Mindez 10 nappal az iraki háború kezdete előtt volt...

Egy angol lap címlapsztoriban mutatta be az esetet: "Platinalemezekkel van tele a faluk, Grammy-díjakkal a polcuk, és több millió közép-amerikai imádatát élvezik. Aztán egyszer csak elmondják, amit az iraki háborúról gondolnak, és elszabadul a pokol." Igazuk lett: a Dixie Chicks-lemezeket bojkottálták a country rádiók, az énekesnőket halálosan megfenyegették. Ám a lányok mindezek után új albumukkal újra itt vannak, és a 3 évvel ezelőtt történt eseményeket is megörökítették a "Not Ready To Make Nice" című kislemezdalban.

"Tudtuk, hogy ez egy különleges, életrajzi ihletésű nóta, ezért nagyon jól kellett megírnunk. Amint készen voltunk a dallal, felszabadultunk, és az album többi részét már teher nélkül tudtuk befejezni" - mondta Robinson.

DIVAT
A hölgyek a divat szempontjából nézve még elbűvölőbbek, és elérhetőbbek, mint korábban. Hasonló átváltozáson mentek keresztül, mint Sheryl Crow a "Soak Up The Sun" című lemezmegjelenés kapcsán. A "Not Ready To Make Nice"-hoz készült videoklipet Sophie Muller rendezte, aki olyan neves művészeknek készített már videót, mint Shakira, Gwen Stefani vagy Faith Hill. A Dixie Chicks új imidzse minden bizonnyal segít majd a lányoknak a médiában zajló "versengések" megnyerésében.


AZ ALBUM MEGHALLGATÁSA:
DIXIE CHICKS - TAKING THE LONG WAY


LETÖLTÉS: DIXIE CHICKS-SAJTÓFOTÓK

Kattints a fotókra a nagy felbontású képekért!©2007 SONY BMG Music Hungary | Dixie Chicks website | Leiratkozás a hírlevélről
További információ: agota.toth@sonybmgmusic.com | 06 1 316 0 316

powered by lightmedia | info@lightmedia.hu | www.lightmedia.hu